Rejsevenner

Edinburgh - september 2022

Der var 23 tilmeldte til denne 3 dages tur til Skotland. Desværre var der 2 afbud (fra planlægningsgruppen) i sidste øjeblik, så vi endte med at være 21 personer.

Fire timer efter vores ankomst til Edinburgh døde dronning Elisabeth, 96 år gammel. 

Hendes død kom til at præge vores tur. Hun døde i Balmoral Castle, kun få timers kørsel fra Edinburgh. Hendes ønske var at kisten skulle bringes til Edinburgh et par dage inden den skulle til London. Byen blev prydret med portrætter af hende alle vegne.

Næste morgen var byen afspærret. Det var stativer alle vegne og trafikken var kaotisk fordi ingen vidste, hvorledes man kom fra sted til sted. Flere offentlige bygninger, bl.a. slottet og nogle museer var helt lukkede. Der var politi alle vegne. De var meget venlige og hjælpsomme.

Heldigvis var afstandene ikke så store så vi fik gået en hel del og var også på den traditionelle cykeltur fredag formiddag. Vi var delt i 3 grupper som hver især havde fine oplevelser på 3 forskellige ruter, både i periferien af byen og inde i centrum.

I løbet af dagene fik vi bl.a. set The Scottish National Gallery: ” Seventy Years of Scottish Art 1850-1920” med en meget festlig og vidende ældre skotsk gentleman, som præsenterede denne spændende udstilling.

Vi var også på Scottish National Portrait Gallery, beliggende i en rigtig flot bygning.

Om aftenen besøgte vi hyggelige (og støjende) restauranter, samt en festlig jazzklub.

Kim Bentzen

Krakow - september 2019

Vi havde en skøn tur til Krakow. Vi var 22 deltagere og havde et omfattende program. Krakow er en smuk by med en spændende og grum historie langt tilbage i tiden. Vi besøgte flere af mindesmærker og museer om jødernes udslettelse. Der er udover mange smukke bygningsværker også meget kunst, som vi selvfølgelig nåede.

Torsdag mødes vi på Plac Nowy i Kazimierz-kvarteret på Singer Bar (Ul.Izaaka 1). Herefter rundt i kvarteret..
Om aftenen spiste vi på Klezmer-Hois i det tidligere jødiske Kazimierz-kvarter med ok jødisk inspireret mad og ikke mindst forrygende klezmermusik.

Fredag formiddag var vi i 2 hold på guided cykeltur rundt i Krakow med Cool Tour Co. Masser af spændende informationer og rundt i alle kvarterer
Fredag eftermiddag var helliget Art Bunkier (som desværre var lukket fordi en del af deres fantastiske samling skulle til andre storbyer), Palace of fine arts, som er en smuk Art nouveau bygning på szczepanski-pladsen, hvor vi så særudstillinger med den kendte polske plakatkunstner Rafal Olbinski og en spændende polsk kvindelig maler Renata Bonizar. Vi nåede også Hehoffemuseet.
Om aftenen middag på fin gammel Restaurant Wierzynek.

Lørdag formiddag besøgte vi MOCAK m. rundvisning. Museet for Samtidskunst i Kraków , der siden det åbnede i 2011 har vist moderne polsk og international kunst med både humor, vid og noget på hjerte. I de strømlinede lokaler formidles værkerne vedkommende og interessant. Beliggende 3 kilometer fra centrum af byen på en nedrevet del af Oskar Schindlers fabrik. Formålet med galleriet er at præsentere og støtte samtidskunst og kunstnere, især kunst fra de sidste to årtier. Det var uden tvivl turen højdepunkt!!

Herefter rundt i kvarteret Podgorza (Krakows “nordvest”). Vi besøgte også“Pharmacy under the eagel”, meget gribende museum indrettet i apotek som lå i den jødiske getto under krigen. Ligger lige ud til den store plads i i den tidligere getto, hvor der er opstillet markant mindesmærke.
Senere besøg på Nationalmuseet, hvor vi så udstillingen “The situation has changed”, af polsk kunst fra det 20. århundrede er den største samling af sin art med alt fra symbolisme til installationer, skulpturer, foto og videokunst. Museet kaster lys over nyere polsk kunst og dens bearbejdning af et århundrede med krig, holocaust kommunisme og frihed. Endvidere særudstillingen “Wyspiański. Afterword” , om kunstens efter den store polske maler og mosaikkunstner.
Om aftenen var vi påHarris Piano and Jazz bar med pizza og The Jazz Band Ball Orchestra from Krakow.

Søndag formiddag stod på afslapning med bl.a. bådtur på floden og slentren rundt i byen, markeder m.v.

Bedste hilsner

Henrik

Wien - september 2018

Vi boede fra torsdag til søndag centralt og godt på K+K Palais Hotel.
Vi startede ud torsdag med kaffe og kager på Cafe Griensteidl, som er et must i Wien. Så blev der tid til besøg på Bank Austria Kunstforum i nærheden. Her fik vi en overraskende god oplevelse med den koreanske kunstner SEO, som havde fascinerende malerier med dekonstruktion af moderne byer som tema og den svejtsiske kunstner Andy Denzler, The Dark Corner of the Human Mind. (Se vedlagte billeder). 
Torsdag aften fællesspisning på hyggelig restaurant.

Fredag formiddag guided cykeltur rundt i Wien med spændende informationer, smukke bypartier og parker. Fredag eftermiddag lidt rundt i spredte grupper, bl.a. til koncert i Peterskirken. Fredag aften var alle i Porgy&Bess Jazz- und Musicklub med Martin Breinschmid & Radio Kings feat. Nicki Parrott . Fantastisk orkester og sidstnævnte sanger og bassist var fortryllende. Skøn aften.

Lørdag formiddag: Leopoldmuseet, rundvisning på engelsk med fokus på aktuel særudstilling med Schiele. Meget spændende. Desuden værker af Klimt og andre. Når nu vi var i Museumsquartiervar nogle på det modernekunst museum Mumok og Kunsthalle , som ligger i samme kompleks.
Lørdag eftermiddag tog flere ud til Hundertwasser-huset , andre til Albertinamuset, også en overdådig samling.Om aftenen spiste vi allesammen på en skøn restauran Zum Finsteren Steen, hvor sad ude under lindetræer i det historisk Wien.

Søndag formiddag besøgte vi næsten allesammen 
Oberes og Unteres Belvedere, igen en enestående samling af især Klimt, men også Schiele o.m.a. 

Derudover vandringer rundt i Wiens pompøse gader med hyggelige cafeer (og barer)


Alt i alt en meget intens tur og ikke mindst med hyggeligt samvær.

På vegne af rejsegruppen Kim, Poul, Marian
Henrik

Madrid - september 2017

En fantastisk tur, hvor byens indbydende natur og arkitektur på førstedagen blev set fra cykelryg med en rigtig inspirerende guide.

De følgende dage fik vi besøgt de store museer Prado og Reina Sophia og set de store værker, der har præget vores kultur. Der var god tid til at gå på opdagelse på egen hånd eller i mindre grupper, alt efter ønske og behov. Hotellet lå centralt placeret i byen med nem adgang til bus og metro.

Rejseudvalget havde arrangeret en gallerivandring i Chueca kvarteret, hvor meget af denne bys moderne kunst er udstillet, fint kurateret af Nir, en smuk yngre kunsthistoriker. Turen sluttede med et besøg på en jazz-cafe “Cafe Central” i hjertet af Madrid, hvor vi hørte vidunderlig cubansk jazz.

Efter 4 dage med fuld fart på drog vi i spredte grupperinger mod nord, en stor oplevelse rigere.

En stor tak til “rejseudvalget”.

Skt. Petersborg - september 2016

18 metropoliser blev afhentet af en skøn russisk, dansktalende guide Margarita i Skt. Petersborg og kørt rundt i den smukke by med pitstop ved dens mange seværdigheder. Efter et par timer blev vi indkvarteret på centralt godt hotel og fælles middag på en nærliggende restaurant med krystallysekroner, høj musik og en giga videoskærm.

Fredag blev vi guided rundt af Margarita på Eremitagen, der rummer en af verdens fineste kunstsamlinger, grundlagt af Katarina den Store. Museet befinder sig i en række af zarens mange flotte bygninger fra 1700 – 1800 tallet med marmortrapper, kæmpe forgyldte spejle stukdekorationer. Efter frokost og tiltrængt hvil fortsatte vi i Vinterpaladset, med endnu en storstået oplevelse i Zarens oprindelige bolig frem til revolutionen. Her hang også mange kunstværker bla gamle Ikoner og portrætter af zarfamilien. Efter rundvisningen fandt vi kolde fadøl og sad i solen i en lille park udenfor paladset. Vi blev enige om at fortsætte med en kanalrundfart på Neva floden. På vej derhen blev et par af os forsøgt overfaldet af 4-5 trick tyve, der desværre fik fat i en Iphone og en del rubler. Øv, kedelig oplevelse, men ikke usædvanligt for Skt. Petersborg. Smuk kanalrundtur i solskinnet ( solen skinner kun 80 dage om året i Skt. Petersborg) med russisk talende guide, så vi måtte nøjes med øjnene. Om aftenen fællesmiddag med skøn georgisk mad og vine.

Lørdag formiddag fri leg. Nogle så Blodskirken med mosaik løg og religøse mosaikbilleder og ikoner. Bygget på stedet hvor Alexander d. 2 blev dødeligt såret. Nogle fortsatte på det russiske museum med 1000 års russisk kunst fra tidlige ikoner til moderne russisk kunst, ialt 350000 værker. på vej hjem blev der tid til et hurtigt besøg i Kazan kirken, et mindre kopi af Peterskirken i Rom. En lang tålmodig kø ventede på at kysse et specielt helligt Ikon, der kunne efterkomme folks ønsker , måske ! Andre besøgte Izaks Katedralen, en af verdens største katedraler, der ligeledes minder om Peterskirken.Til kuplen er anvendt 100 kg bladguld. Eftermiddagen tilbragte vi med vores guide Margareta på ErArta, et privatejet museum for moderne russisk kunst. Her var installationer og spændende moderne kunst. Specielt skal nævnes installationer af religiøs kunst med Ærkeenglen Gabriel og den sidste Nadver, med Jesus og apostlene gemt under lærredsække. Om aftenen fællesmiddag på hyggelig restaurant med smag på diverse vine. Nogle sluttede aftenen på en Jazzklub med musik og dans. Søndag formiddag hjemtur.

En spændende og dejlig tur. Stor tak til arrangørende og de to tur ledere Kim og Poul.

Riga - oktober 2015

Meget meget tidligt mødtes 19 metropoliser i lufthaven med kurs mod Riga, Letlands smukke hovedstad.

Efter indlogering tog de fleste en byrundtur med Riga Tours kulørte bus og fik et indtryk af byen. Herefter Riga Børs med en aktuel dansk udstilling fra Tønder med bla. Kirkeby. Om aftenen La Traviata i et klassisk gammel smukt operahus. Tørst og sult blev efterfølgende rigelig slukket i Easy Wine Bar.

Lørdag fælles vandretur gennem Rigas centrale park med kanaler, broer, skulpturer og Bastionshøjen. Turen førte os til Alberta street med smukke dekorative art nouveau huse og et besøg på Art Nouveau museum indrettet i en bolig fra 20 erne. Herefter et spændende besøg i den ortodokse kirke ,hvor kvinderne måtte dække håret i respekt for stedets religion. Om aftenen nød vi mega mængder mad på Folk klubben Ala Pagrabs med kold øl og folkedans. Dejligt så mange unge letter, der holder af landets gamle danse traditioner.

Lørdag morgen stod på en tur til Central markedet, hvor der var boder med blomster, grøntsager, frugt, frisk plukkede svampe, kød, uldtøj og kunshåndværk. Orgelkoncert i den smukke domkirke med Europas største orgel og et besøg på besættelsesmuseet. Stemningen var temmelig lav efter den barske historie med Letlands besættelse først Tyskland og senere Sovjet frem til 1991 hvor landet endeligt blev frit. Stolt knejser et meget højt frihedsmonument centralt i byen. Eftermiddagen blev tilbragt med en hyggelig sejltur på Daugava og kanaler gennem parken.

Den sidste aften spiste vi endnu engang godt og fik skønne vine til. En meget vellykket kunst/gastronomi tur i Metropolis. Mange tak til arrangørerne.

Hamborg - september 2014

22 glade deltagere tog afsted med toget torsdag eftermiddag til Hamburg.

Vel ankommet fik vi en dejlig middag på et “insted” Cox lige ved hotellet.

Fredag morgen blev vi delt op i 2 hold. Et hold kom på cykel ekspedition omkring Alstersøerne og de indre grønne områder, som Hamburg er så rig på. Turen sluttede ved Elben efter 3 timers dejlig cykeltur. Så skiftede vi – det andet hold gik på galleri vandring eller bytur.

Om eftermiddagen drog vi til den moderne Falkenberg Samling – en samling ultra moderne kunst, koncept foto og malerier. Samlingen er oprettet af juristen Harald Falkenberg, der har doneret den til Hamburg by.

Her var en sjov episode. Man skulle bestille plads i forvejen. Det havde vi ikke gjort. Ejeren kom imidlertid ud, og da han hørte vi var danske læger, kom vi alle ind uden betaling. Aftenen sluttede med en dejlig middag på Der Bank.

Lørdag så vi en særudstilling på Der Kunsthalle “Spot On” med deres bedste 200 værker, samt en Max Beckman udstilling. Kunsthalle er en stor oplevelse.

Lørdag eftermiddag var vi til Premieren på Offenbachs “Den Skønne Helene”, hvor Michala var ved at blive bortføre af en elegant soldat! Sjov og afvekslende operette.

Atter dejlig mad efter forestillingen – lørdag var der fri leg indtil tog afgang 13.28. Dejlig tur-søde rejsefæller godt plalagt. Vi glæder os allerede til turen i 2015.

Dresden - september 2013

En lille tapper skare drog til Dresden for at udforske denne Sachsens kultur hovedstad. Vi ville se Frauenkirchen efter dens genopbygning-samt at de gamle kultur institutioner, der er genopbgget efter brandbombardementet i krigens sidste faser.
Poul Haugsted var indkvarteringskyndig, og man må sige han varetog sin opgave til ug.
Dresden Hilton med luksus suiter – fri adgang til lounge – luksus middag….
Kim Bentzen var tur guide og der var lagt et fint program.

Vi besøgte Albertinum museet, Frauen Kirche, Zvinger, Alte Gemalde Gallerie. Sejlede en tur på Elben og tog en tur til galleri gade.

3 dejlige dage.
Næste års tur er planlagt til Hamburg.

Comments are closed.